Vazmeno vrijeme ispunjeno je svjedočanstvima o potpunom životnom obratu onih koji su susreli uskrslog Gospodina. Taj životni obrat izbija tako snažno da nam se čini gotovo neshvatljivim. Kukavički raspoloženi učenici koji su se razbježali na sve strane i ostavili Učitelja samoga u njegovoj muci; učenici puni straha, postaju neprepoznatljivi kroz susret s Uskrslim.
Nama ljudima današnjice čini se da je takva vjera nadljudski napor koji, premda temeljen na živome svjedočanstvu apostola i Pisma, nije moguć svakom čovjeku. To nas pomalo plaši. I mi bismo htjeli vjerovati poput prvih učenika i prve zajednice, ali možda za to nemamo snage niti volje…
Današnji nam odlomak iz Ivanova evanđelja, koji govori o nevjernom Tomi, pokazuje da vjera u Uskrslog nije nadljudski napor – ona se ne temelji na sposobnostima vlastitoga duha i uma, nego na otvorenosti i povjerenju Duhu Uskrsloga, koji donosi mir i radost. Mnogi danas smatraju da vjernik ne smije sumnjati i propitkivati te da se mora bez pridržaja prepustiti onome kome se vjeruje. Mi pak znademo da vjerovati u Krista ne znači biti fanatik ili fundamentalist i da vjerovanje, naprotiv, traži pristanak razuma. Vjera koju kršćanin ima ili nema jest, prije svega, izazov koji se temelji na obećanju i nadi, odgovor vjere tome obećanju punom nade.
Susret Uskrslog i Tome svjedoči o svim tim dimenzijama vjere. Toma sumnja jer znade što je vidio i doživio u danima Isusove agonije. Sumnja, jer se boji. Ne vjeruje svojim prijateljima, jer želi sigurnost. Nju dobiva kroz susret s Uskrslim. I on ga mora prepoznati kroz susret. Uskrsli poziva Tomu da bude vjeran, ali ne okomljuje se na njegovu sumnju.
Samo Uskrsli je kadar preobraziti i našu sumnju i povesti nas onamo kamo to nitko drugi ne može: u pobjedu koja pobjeđuje svijet!
Neka vam je svima blagoslovljen dan Gospodnji!
Izvor; Međubiskupijsko sjemenište Zagreb.

Čin posvete Milosrdnome Isusu (iz “Dnevnika” sv. Faustine)

Premilosrdni Isuse, tvoja je dobrota neizmjerna. Pouzdajem se u tvoje milosrđe, koje prožima sva tvoja djela. Potpuno ti se predajem i želim živjeti i težiti k savršenosti. Želim širiti tvoje milosrđe, vršeći djela milosrđa, a posebice se moliti za svećenike, za obraćenje grešnika, želim strpljivo podnositi protivštine i opraštati drugima. Želim tješiti i pomagati siromašnima i bolesnima. Ti me čuvaj i brani, budući da se bojim svoje slabosti, ali pouzdajem se u tvoje milosrđe. Neka cijeli svijet upozna tvoje beskrajno milosrđe, u nj se pouzdaje i slavi ga u vijeke vjekova. Amen.

Čin posvete svijeta Božjemu Milosrđu Ivana Pavla II.

Bože, Oče milosrdni, ti si nam svoju ljubav objavio po svome Sinu Isusu Kristu, ti izlijevaš na nas Duha Svetoga Tješitelja. Tebi, Oče, povjeravamo sudbinu svijeta i svakoga pojedinog čovjeka. Smiluj se nama grešnima, izliječi našu slabost i odagnaj svako zlo od nas. Dopusti, Oče, da svaki stanovnik zemlje iskusi tvoje milosrđe i da u tebi, Trojedini Bože, uvijek pronalazi izvor nade i smilovanja. Vječni Oče, po muci i uskrsnuću tvoga Sina, molimo te, budi milosrdan nama i cijelome svijetu. Amen.